Kaffekakor till kaffet

Under vårt senaste Gotlandsbesök hälsade vi på hos min farbror och hans fru. Där fanns ett rejält kakfat och vi bjöds bl.a. på en kaka som beskrevs som en mördegskaka med snabbkaffe i och smörkräm mellan. Tänkte att det skulle väl inte vara så svårt att få till så jag googlade lite och hittade på en del varianter på kaffekakor. Så när det skulle bakas till dotterns 1-årskalas var det dags att prova…

Kaffekakor

Kaffekakor
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa 200 g smör och 1 dl socker. Blanda ihop 4 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl, 1/2 tsk bakpulver, 1/2 tsk vaniljsocker samt 1 msk snabbkaffepulver i en ny bunke. Blanda smörsmeten med mjölblandningen.

Gör till rullar och lägg i frysen en halvtimme. Storleken på rullarna beror helt på hur stora kakor du vill ha. I receptet står att kakorna ”inte flyter ut nämnvärt i ugnen” men mina flöt ut ganska mycket så var beredd på båda.

Under tiden görs smörkrämen iordning; Blanda 50 g smör, 1 dl florsocker och 1 tsk vaniljsocker.

Sedan skär man rullarna i ca 1 cm tjocka skivor och lägger på en plåt med bakplåtspapper. Det är fint om kakorna håller sig någorlunda runda, så mellan varje skiva kan man snurra rullen ett kvarts varv så den inte blir platt på ena sidan. Grädda i ugnen i 8-10 minuter, de ska inte bli för bruna. Låt svalna på galler och sätt sedan ihop dem två och två med smörkräm emellan.

Kaffekakor 2

Dessa kakor är otroligt beroendeframkallande så det är med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot nästa gång de ska bakas.

Kaffekakor 3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s